East Special

Twee weken roundtrip

Een prachtige zeiltocht met een totale afstand van ongeveer 160 zeemijlen. Binnen deze zeilroute is sprake van 2 langere afstanden van ongeveer 35 mijl. We bezoeken niet alleen fantastische baaien, maar ook wat grotere bekende havenplaatsjes. Hierbij moet je o.a. denken aan Kalkan, Kas en Üçağız.
Onderweg leggen we aan in de mooiste baaien
Volop vertier voor alle leeftijden
Ook voldoende mogelijkheden om leuke stadjes te bezoeken
Onderweg bezoeken we een kasteel
In de baaien kan je heerlijk zwemmen
Ook is er de mogelijkheid tot gave watersporten
We leggen aan op betoverende plekken
Deze flottielje is geschikt voor alle zeilliefhebbers die ook nog wat meer van Turkije willen zien. Ook voor kinderen en jongeren is deze flottielje meer dan alleen een zeilvakantie. De route is flexibel. De routes in juni en augustus zijn zonder wissel halverwege, hier zeilen we dus het weekeinde ook gewoon door, uiteraard wel met een heerlijke vrije dag.
Twee weken zeilen en genieten in een van de mooiste zeilgebieden ter wereld! Want vandaar uit vertrekken al onze flottieljes en in deze flottielje laten we jullie niet alleen alle mooie baaien en havenplaatsjes op de route zien, maar wat te denken van een bezoek aan het kasteel in Kekova, de gezonken stad, een nacht heerlijk op anker en diner op onze BBQ boot en voor de liefhebbers onze “poolbar” op het water (deze laatste wordt altijd druk bezocht).
Bij B&B Yachting begint je vakantie direct na aankomst, want je stapt op in één van de mooiste baaien van de Golf van Fethiye. Jullie worden ontvangen in Boynüz Bükü. Dit is de groenste baai van de Golf van Fethiye met een fantastische keuken, douches en toiletten. Een feest voor alle leeftijden. Na aankomst kun je lekker bijkomen in het restaurant of op een van de ligstoelen van B&B Yachting en er kan gelijk worden gezwommen in zee (vanaf mei alleen hier al heerlijk op temperatuur). Ook voor de jeugd is er van alles te doen, van chillen in een hangmat, volleyballen op het volleybalveld, zwemmen in zee, of diverse watersporten. Ook zijn er diverse mooie wandelingen mogelijk vanuit onze nieuwe thuisbasis.
s’Avonds kun je genieten van een heerlijk diner aan het water, waar de vissen veelvuldig voorbij zwemmen en als je geluk hebt komt er ook nog een waterschildpad voorbij zwemmen. De keuken is van een hoog niveau en je wordt door de bediening behoorlijk in de watten gelegd. Al met al een heerlijke manier om je reis dag af te sluiten en je klaar te maken voor een eerste nacht aan boord van je zeiljacht. Vanzelfsprekend hebben we de bedden al voor de hele crew al opgemaakt.
De volgende ochtend is er voldoende tijd om lekker te douchen in het douche gebouw en gebruik te maken van het heerlijke en overvloedige ontbijt. Ook hiervan kun je weer aan het water genieten met uitzicht op de baai en de zeiljachten. Om 11 uur krijg je van ons een uitgebreide briefing van wat we allemaal gaan doen en per dag geven we de mogelijkheden door van alle zaken die we rond het zeilen nog voor iedereen kunnen organiseren. Andere dagen briefen we altijd om 10:00 uur. We hebben geen vaste routes in deze flottielje.
We bezoeken niet alleen allemaal sprookjesachtige turkoois blauwe baaien, maar ook een paar fantastische havenplaatsjes met ieder weer een ander karakter. Bijvoorbeeld Kalkan een speciale plaats met een unieke atmosfeer. Naast de beroemde “Kalkan stijl” historische architectuur, dragen de uitstekende restaurants bij aan de speciale atmosfeer in Kalkan. Goed dineren is altijd de manier van leven geweest in Kalkan en dit blijft behouden. In feite zegt men dat Kalkan het hoogste aantal restaurants en bars per inwoners of per vierkante meter heeft aan de Turkse kust. Als extra is Kalkan speciaal bekend in Turkije voor het het grote aantal dakterras restaurants en bars met een prachtig uitzicht over de stad, zee en sterren. Het is ook leuk om in een van de uitstekende havenkant restaurants te zitten en te kijken naar de plezierboten en vissers die vroeg in de ochtend vertrekken als u aan het ontbijt zit of terugkeren met de vangst van de dag. Er is genoeg te doen op de dag en het nachtleven is leuk, maar ontspannen. U vindt geen luidruchtig, wild nachtleven zoals in bijvoorbeeld Marmaris.
Eenmaal in het gebied van Kekova meren we ook af in Üçağız. Üçağiz is een klein pittoresk vissersdorpje en de haven in de regio, het is nog steeds een vrij slaperige en relaxte plek. Het heeft veel goede visrestaurants aan de haven, oude witte gebouwen bedekt met bougainvillea en kleine souvenirwinkels. U kunt een aantal van de ruïnes van Teimiussa bezoeken, door naar de oostkant van de haven te lopen. Net als veel andere plaatsen aan de Turkse Egeïsche Zee werd Üçağiz aangelegd op de ruïnes van een oude plaats genaamd Teimiussa. Het pittoreske vissersdorpje is nu populair als een ankerplaats voor jachteigenaren en zeilers, evenals andere watersportliefhebbers, omdat het erg gunstig en bijzonder beschermd is gelegen.
Kekova is een pareltje aan de Turkse Rivièra; je kunt gerust zeggen dat het één van de mooiste historische plekjes van de Turkse zuidkust is. Kekova is een eilandje, gelegen voor de kust tussen Kas en Demre en is alleen per boot te bereiken. Rond de 5 e eeuw vóór Christus was Lycia een belangrijk koninkrijk. In de streek rond Üçağiz zijn er uit die tijd veel overblijfselen te vinden. Maar één van de belangrijkste overblijfselen is de verzonken stad van Kekova. Aan de noordkant van het eiland ontwikkelde zich de Lycische stad Dolikisthe. In de 2 e eeuw na Christus vonden er echter een paar zware aardbevingen plaats, waardoor de stad gedeeltelijk werd verwoest en onder water is komen te staan.
Later, in de tijd van het Byzantijnse Rijk, werd de stad heropgebouwd. Maar na een aantal Arabische invallen werd de stad verlaten. Omdat op deze historische plaats nog vele artefacten onder het wateroppervlak zijn, wordt het eiland ter bescherming en voorzorg streng bewaakt.
Aangezien de antieke stad zich op een eiland bevindt en half verzonken is, bezoek je Kekova met de boot. De tocht ernaartoe is al een belevenis; geniet onderweg van fraaie, achteraf gelegen baaien en grotten langs de kust. Bij Kekova zie je de verzonken stad door het glasheldere water en natuurlijk de delen van de ruïnes die boven het water uitsteken. Op het eiland kun je het kasteel van Kekova bezoeken, het bevat een antiek theater en de overblijfselen van een badhuis. Bij de baaien rond het eiland kun je heerlijk zwemmen en genieten van de prachtige natuur om je heen. We maken ook een overnachting bij één van de restaurantjes onder aan het kasteel, op die manier heb je meer dan voldoende tijd om alle moois hier te bewonderen.
In de baai net onder Kekova gaan we ook één nacht op anker. Dit is een geweldig mooie turkoois blauwe baai om even bij te komen en waar we s’avonds aan boord van onze BBQ boot eten en een borreltje drinken. Overdag rollen we hier onze “poolbar” uit, waar jong en oud altijd met volle teugen van geniet. Hier heb je ook de Blauwe Grot; één van de grootste en meest indrukwekkende grotten aan de Turkse zuidkust. Deze is met de dinghy goed te bereiken en met enige voorzichtigheid kun je ook met de dinghy naar binnen varen.
Tijdens deze twee weekse reis maken we vanzelfsprekend ook een stop in Kas. De oude stadshaven van Kas is pittoresk, maar ligt vol met gullets en andere dagboten. Wij kiezen altijd voor de nieuwe marina. Kas Marina is van alles voorzien, wasserette, kleine winkeltjes, een goede supermarkt, restaurants en luxe douche gebouwen. Het ligt op 10 minuten lopen vanaf het centrum van Kas en desgewenst staan er ook voldoende taxi’s klaar. Kas is een prachtige havenstad die je echt gezien moet hebben. Het zit vol leuke winkeltjes, restaurants en barretjes met s ’avonds veel livemuziek en sfeer. Dit is dus ook bij uitstek een plek om zelf op onderzoek uit te gaan. Vaak treffen gasten elkaar later nog even in één van de barretjes met livemuziek om even van de unieke “hippy” sfeer van deze plaats te genieten.
Vanuit Kas gaat de zeiltocht weer richting de Golf van Fethiye, met vandaag een wat langer stuk naar Coldwater Bay, ook wel de Blue Lagoon van Turkije genoemd. Hier hebben we de volgende ochtend de mogelijkheid de verlaten stad KayaKoy te bezoeken middels een wandel expeditie of zelfs te gaan paragliden, oftewel zeilen in de lucht (Dit laatste is afhankelijk van het aantal deelnemers)
Het flottielje koppel maakt, daar waar mogelijk, de wandelingen rond de baaien die we aandoen, om er een paar te noemen; Naar de rotsgraven bij Nuri’s beach, de tombes bij Üçağız, de wandeling naar Kayakoy vanuit Coldwater Bay en ga zo maar door. Het hoeft natuurlijk allemaal niet, maar de mogelijkheden zijn er meer dan genoeg. De wandel excursies zitten bij ons in de flottielje prijs inbegrepen en wij zijn ook de enigen die dit consequent aanbieden.
Vrijdag meren we weer af bij onze fantastische nieuwe thuisbasis Boynüz Bükü. Tijd om nog even heerlijk te genieten van al het moois wat de Golf van Fethiye te bieden heeft. In de avond wordt iedereen nog een keer flink in de watten gelegd dankzij de fantastische keuken van deze betoverend mooie plek.