Griekenland Special

Twee weken roundtrip

“Best of both worlds” wordt wel eens gezegd. Een groot stuk van de Turkse Aziatische kust en de leukste eilandjes van de Griekse oost kant. Dit betreft een zeiltocht van ongeveer 308 mijl en is dus meer dan geschikt voor iedereen die echt van zeilen houdt en ook het nodige wil zien en beleven onderweg. Een waar avontuur dus!
We leggen aan in prachtige Griekse havens
Wiebe legt nog even uit waar we zijn
In Griekenland zijn er volop Ruïnes om te bezoeken
Altijd heerlijk Grieks eten
Shoppen in leuke boutiques en winkeltjes
De traditionele Griekse windmolen mag niet ontbreken
Bij B&B Yachting begint je vakantie direct na aankomst, want je stapt op in één van de mooiste baaien van de Golf van Fethiye. Jullie worden ontvangen in Boynüz Bükü. Dit is de groenste baai van de Golf van Fethiye met een fantastische keuken, douches en toiletten. Een feest voor alle leeftijden. Na aankomst kun je lekker bijkomen in het restaurant of op een van de ligstoelen van B&B Yachting en er kan gelijk worden gezwommen in zee (vanaf mei alleen hier al heerlijk op temperatuur). Ook voor de jeugd is er van alles te doen, van chillen in een hangmat, volleyballen op het volleybalveld, zwemmen in zee, of diverse watersporten. Ook zijn er diverse mooie wandelingen mogelijk vanuit onze nieuwe thuisbasis.
Zondag ochtend na het ontbijt en de briefing gaan we de Golf van Fethiye uit richting het Westen naar Ekinçik, waar we afmeren voor een sprookjesachtig geheel met geweldig zwemwater. De tafels in het restaurant zijn hier met heus tafellinnen bedekt en er is een riante keuze uit verschillende soorten vis, vlees en ook vegetarisch. Dit laatste is overigens overal verkrijgbaar evenals gluten vrij. Hier worden we bediend door obers in matroos pakken. Voor het eten of het vertrek de volgende dag kunnen we nog even gebruik maken van de luxe douches en of het supermarktje. (32 ML)
Maandag zetten we zeil verder richting het westen om uiteindelijk af te meren in Serçe. Hassan heeft hier een boerderij met een mooi restaurant aan het water inclusief steiger voor de zeiljachten. Kleine bootjes met verkoopwaar, zoals shirtjes, sjalen, hamam doeken, olijfzeep etc. komen in de middag langs de boten of de steiger om hun spullen aan te bieden. Ondertussen kan er heerlijk worden gezwommen of worden genoten van een drankje achter op het dek. Zodra Hassan heeft gedoucht is hij getransformeerd van boer naar restauranthouder, overigens een taak die hij meer dan waarmaakt. Zijn broer staat in de keuken en is een verrassend goed kook talent en Hassan bedient de tafels met de nodige humor. Topavond verzekerd dus! In de ochtend lopen vaak de koeien weer door het restaurant naar een volgend stukje grasland of om te worden gemolken. (31,5 ML)
Dinsdag gaan we naar Datça een Turks stadje wat in de loop der tijd zijn charme heeft weten te behouden. Het meeste toerisme komt hier van de zee. Datça beschikt over een hele mooie boulevard met allemaal leuke winkeltjes, goede restaurants en gezellige barretjes. Je kunt zelfs op het strand eten met je voetjes in het zand. Hier gaan vooral de Turken zelf naar toe en is nog zeer kleinschalig. Je kunt hier ook nog gezellig en onbekommerd winkelen, zonder dat de verkopers je van de straat plukken, zoals bijvoorbeeld in Marmaris. (23,5 ML)
Woensdag zetten we koers naar Palamut, eigenlijk zijn we de dag ervoor al uitgeklaard, maar in een keer naar Kos is best een eindje en prettiger op te delen. Vanuit Palamut kun je met een busje eventueel naar Knidos om daar alle overblijfselen van deze oude Griekse stad te bewonderen. (13,5 ML)
Donderdag vetrekken we vanuit Palamut naar de stad Kos om in Griekenland in te klaren en natuurlijk deze stad te verkennen. We komen in de oude binnenhaven te liggen en dus op loopafstand van alle bezienswaardigheden.
Vrijdag varen we uit naar het Griekse eiland Nisiros. Op Nisiros is het heel erg leuk om een quod te huren en het eiland daarmee te verkennen. Hoogte punt is de werkende vulkaan waar je ook in mag. In de avond gaan we dineren in een restaurantje in de haven bij de zeiljachten. (23 ML)
Zaterdag een kort stukje van Nisiros naar Tilos. Een leuk eiland om te verkennen. (19 ML)
Zondag zetten we de reis voort naar het eiland Chalki. Dit eiland ligt aan de noord-west kant van het eiland Rodos. Dit betreft een heel leuk pittoresk plaatsje met hele leuke restaurantjes en terrasjes. Een schitterend havenplaatsje en het mooiste is dat wij er dan zijn ver voor alle toeristen ten tonele verschijnen. (19 ML)
Maandag maken we een mooie oversteek naar het eiland Simi. Dit betreft een eiland een beetje omringt door Turkije. Niet alleen de stad Simi is alleen al meer dan de moeite waard, maar het is ook leuk om het eiland middels bijvoorbeeld een quad of auto te verkennen. (33 ML)
Dinsdag vertrekken we van Simi naar de stad Rodos. Niet alleen om van deze fantastische stad te genieten, maar ook om weer uit te klaren voor onze zeiltocht terug naar Turkije. Rodos stad heeft een schitterend oud stads centrum binnen de oude kasteel muren. (24 ML)
Woensdag de grote oversteek naar Fetyhiye. Hier gaan we om een paar redenen naar toe. De eerste is het inklaren in Turkije, alle leuke winkeltjes in het mooie oude stadscentrum en in de avond het altijd geweldige diner bij Megri. Hier hebben de heren ook de mogelijkheid zich voor het diner nog even te laten scheren bij de barbier, een echte aanrader. (45 ML)
Donderdag pakken we nog een mooie baai in de Golf van Fethiye, Sarsala. Hier worden we altijd uitbundig welkom geheten en dit belooft altijd heel veel gezelligheid. Buiten de verse vis zijn hier ook de gehaktballetjes (köfte) en de halve kip een aanrader. (14 ML)
Vrijdag meren we weer af bij onze fantastische nieuwe thuisbasis Boynüz Bükü. Tijd om nog even heerlijk te genieten van al het moois wat de Griekenland Special te bieden heeft. In de avond wordt iedereen nog een keer flink in de watten gelegd dankzij de fantastische keuken van deze betoverend mooie plek.